Norsk mat skinner som indisk gull!

Norske råvarer er på sitt aller beste nå, høsten er litt på hell men vi kan fortsatt finne knallbra norske råvarer rundt forbi. Det er jo så fantastisk at verden vår er så liten som den er, vi får tak i krydder fra fjerne land i de aller fleste dagligvarer. Vi kan leke oss med våre gode råvarer og la dem skinne i ny drakt. Ved å tilsette løk, hvitløk, ingefær og en god neve krydder så blir det helt gull! Ulike forskningsrapporter viser også at krydder er bra, krydder er styrkende for imunforsvaret og tryller bort ulumskheter i kroppen. Vinn vinn for alle parter.

23634407_10159775518865492_1177090910_o

Jeg er så heldig å være gift med en inder, og har derfor fått en utvidet indisk familie og et innblikk i det indiske kjøkken. Sakte men sikkert har jeg fått muligheten til forstå den indiske matkulturen, bli kjent med smakene og nyansene i maten. Nå er det jo sånn at indere aldri spiser èn rett til middag, de spiser mange! De serverer gjerne tre til fem retter til en vanlig hverdagsmiddag. De aller fleste rettene er vegetarretter og ofte er kombinasjonen av ulike retter det som gjør måltidet komplett. Allikevel kan vi nordmenn fint overleve med å lage en av rettene og gjøre den til en fullverdig middag. Her i huset gjør vi det og det funker som bare rakkern!

Her skal dere få en av klassikerne, den finnes i uendelige varianter og dette er min versjon. Kjære indiske venner, be kind:)


Aloo gobi

2 løk

6 fedd hviløk

3 ss hakket ingefær

5 store poteter

1 middels stor blomkål

1/2 chili (tilpass mengden til dine smaker)

3 ts gurkemeie

2 ts spisskumin

2 ts garam masala

1 tskoriandefrø

2 ts salt

2 dl vann

pepper

Klarnet smør, ghee, eller olje


Hakk opp løk, hvitløk og ingefær og ha det i en kjele med smeltet ghee eller olje. La kasserollen være god og varm i det du har det oppi og skru ned. La det stå å putre i 10-15 min, da har løken blitt god og myk og gir fra seg litt veske. Skru opp varmen litt og ha i krydderne, jeg pleier å ha hele krydderkorn, det er litt smak og behag. Om man ikke liker biter av krydder, støt de lett i en morter. La krydderne frese i 2 min før du har i poteter delt opp i mindre biter og blomkålen delt opp i buketter. Vi bruker hele blomkålen med blader og alt. Hell over vann og ha på lokk, la det stå på middels varme og putre til blomkål og potet er gjennomkokt og smakene har fått satt seg.

Server med nan og en skål med kefir. Event ris og salat om man ønsker det.

23659742_10159775518750492_2127408611_o

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *