Luciakringle

En av de fineste dagene i desember er Luciadagen. Jeg liker dager som kommer igjen og igjen, det er noe godt og betryggende med tradisjoner. For ikke å snakke om at det er en god anledning til å lage deilige safranboller, eller safrankringle. Jeg har opp igjennom årene flere ganger måttet skylle ned tørre lussekatter med gløgg eller kaffe. For de kan bli tørre om man ikke tåler at deigen får være myk og god. Og bare så det er sagt, deigen til lussekatter eller kringle kan aldri, under noen som helst omstendigheter, lages med gurkemeie. Safranboller er det og har man ikke safran, lag heller uten. Gurkemeien tilfører en slags tørrhet og bitter ettersmak som ikke hører hjemme i denne type bakst. Denne deigen er med en god porsjon kardemomme, det er fordi jeg liker kardemomme, det gir en fantastisk søtsmak og aroma til brødet. For ikke å snakke om at det er en raus porsjon, vil du ha en litt mindre kringle, halver gjerne porsjonen.

Denne kringlen er fylt med marsipan og mandler, noe som kan garantere en juicy og saftig kringle. Siden fyllet er så søtt er det ikke så mye sukker i deigen og du kan fint kutte det ned litt til om du ikke er superfan av søt gjærbakst.


Luciakringle

1 kg mel

100 g sukker

2 ts kardemomme- om du har kardemommekapsler mos frøene

1 g safran

6 dl melk

150 g romtemperert smør

1 egg

25 g gjær

500 g marsipan, kjøleskapskald

200 g mandler


Aller først, legg marsipanen i kjøleskapet så den blir kald.

Ha safran og melk i en kjele og kok opp, la det stå å surre på lav varme i ti min. Da trekker du ut smak og farge fra krydderet. Har du ikke tid, er det også helt fint.

Bland mel, sukker og kardemomme i en bolle. Bland sammen safranmelken med kald melk, ha i bollen med egg og gjær. Gjæren trenger du ikke løse opp i melk, den vil smuldre seg opp mens du elter deigen.  Elt deigen i ca 10 min på middels hastighet, ha i smøret litt og litt om gangen og la den elte i fem min til eller til smøret er godt blandet med deigen og deigen slipper bollen. Ha over plast, sett deigen på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse.

Mens deigen hever fikser du fyllet. Rasp marsipanen på et råkostjern og hakk mandlene. Bland sammen.


Ha deigen på bakebordet og kjevle til et stort rektangel, dryss over fyllet og rull sammen. del i to ca 2 cm fra enden og skjær hele veien ned. Vri dem med fylldelen ut, legg hver deigarm over den andre og fortsett til du er i mål. Form som en kringle.

La kringlen heve i 45 min. Stekes på 200 C i 25-30 min. Når kringlen er ferdig kan du banke på den, hører du en hul lyd, da er den ferdig:)

23732439_10159783971925492_1842044603_o.jpg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *