Når julen varer helt til påske og enda litt til!

Blogglivets harde virkelighet skal man ikke stikke under en stol. Lage mat og produsere tekst er ikke alltid mulig å kombinere med lange kvelder på sofaen, Netflix og ønsket om en egen kjøkkenhage.  Ikke minst er fallhøyden stor når man kaller bloggen lekendemat. Man er da ikke leken året rundt, hjelpes meg, hva i alle dager tenkte jeg på!

Like før jul tenkte jeg at dette er så gøy at nå investerer jeg i et bra kamera og oppgraderer bloggen til en ny plattform. De grå hårene poppet ut etter hvert som ny plattform var i gang. helt sant, ikke et eneste grå hår på denne knotten før tekniske plugins kom seilende inn i livet. Jeg er på ingen måte teknisk anlagt og her fikk jeg meg en skikkelig kalddusj! Da julen kom ble det en deilig ferie og som alle vet varer julen helt til påske.  Nå henger julebelysningen fortsatt på garasjen og det er vel på tide å ta ned både den og avslutte bloggferien.

Jeg senker ambisjonene og kommer ikke til å dele ut ukesmenyer, for helt ærlig er de ofte ganske lite lekne. Men noen sprell skal vi få til og jeg ønsker dere velkommen tilbake til min lille lekne matverden!

Tusen trillioner takk til dere som har savner oppdateringer fra Lekendemat, dere er kule!

Ureist mat du kan lage selv!

Kan du merke at solen er på vei tilbake?  i går kunne jeg se solen som sakte men sikkert kom snikende og spredde glans over huset mitt. De første små strålene er en bekreftelse på at vi nå er på vei mot vår. Jeg elsker vinteren, i alle fall den nydelige hvite vinteren vi har fått i år, men jeg liker også forandringene som skjer rundt oss. Når jeg ser solen er jeg straks klar for å sette de første frøene i jorden og går på med ny giv for å få en bugnende spiselig hage.

Hvert år starter jeg like optimistisk og med like store drømmer om at i år skal jeg klare å få alt til å vokse! Jeg skal få en innhøsting som er så stor at vi kan dele med naboene, invitere på ureist middag og flotte oss med ureiste grønnsaker en hel høst. Jeg tviholder på de store tankene, for jeg syns det er noe helt magisk med å være med på å skape min egen mat.

Jeg liker innhøstingen, det er noe av det hyggeligste jeg kan gjøre i hagen. Når jeg kan plukke ned saftige tomater, sukkererter med krønsj, snodige gulrøtter, spiselige blomster eller høste inn urter, ja da blir jeg så utrolig glad!  Da er det helt ok at purreløken ikke ble noe annet en løktuster og at paprikaen aldri ble rød. For hvert eneste år lærer jeg noe som jeg kan ta med meg til neste år. Så i år går paprikafrøene i jorden allerede i januar.

Ureist mat er lett! Det man trenger er jord, god jord med masse mat til planter som vil vokse seg store, noe å plante i, frø, vann og tålmodighet.

Frø kan man plukke fra grønnsaker/frukter man handler på butikken, mine beste tomater i fjor kom fra noen økologiske små plommetomater! Man kan plante i hva som helst og her kommer noen tips;

  • gamle esker fra frokostblandinger, pasta og ris
  • Juicekartonger
  • melkekartonger
  • gamle kaseroller
  • eller aviser, man bretter til kopper som du kan se her

 

Barn elsker å være med og de har perfekte hender til å lage fine groper i jorden til små frø. Ta dem med og bare vær forberedt på at det kan bli noe søl, og bestem deg for at det går fint. Vær forberedt på at du må tåle at ikke all jorden havner der den skal og at alt kan kostes bort etterpå.

Velg noen frø som spirer relativt fort så både du og barna har noe spennende å følge med på.

Prosjekt ureist mat er i gang, lykke til!

Klin kokkos kyllingsuppe

Januar gir meg ofte lyst på smaker. Smaker som skiller seg u fra julematens tradisjonsrike palett av det enkle og klassiske. Det skal ikke så mye til for å gi ordinære matvarer en bekledning som gjør dem eksotiske og man kan betrakte dem på nye måter. Tenk at en helt ordinær gulrot kan være så fyrrig og spennende!

 

Kyllingsuppe er helt nydelig til kalde januardager og spriter opp med både farger og smaker. Ofte tenker jeg at jeg må ha noe til suppene mine, tilbehør, stæsj som løfter smakene eller gir litt kontraster. Men denne står helt på egne ben og klarer seg med et lite dryss nøtter om man liker litt krønsj. Vil man ha myke nøtter lar man dem koke med suppen et par minutter.

Klin kokkos Kyllingsuppe!

5 gulrøtter

1 liten blomkål

7 dl vann

600 g kyllingfilet

3 fedd hvitløk

10 cm ingefær

2 ts gutkemeie

1 ss krydderpaste, korma

1 boks kokkosmelk

1/2 lime

salt og pepper

Fortsett å lese «Klin kokkos kyllingsuppe»

Golden Bowl!

23828686_10159794131410492_1198254508_o

En skål fylt med godsaker som er godt for både smaksløkene og deg har nesten fått en forhøyet posisjon og den kan fylles med uante mengder digg mat. Det er ikke måte på hvor mye sunt og digg man kan servere i en bolle! Smoothiebowl, fruitbowl, salatbowl, soupbowl, ja du skjønner listen er lang. Denne retten kan som de fleste rettene varieres i det uendelige, her kommer salat med følge av en saftig, klissete og superdigg kylling. Server på et fat, i mange små skåler eller i en gigastor bolle. Ække så nøye, Det viktigste er gode smaker som blander seg. Jeg trenger ikke dressing til denne retten da kyllingen er så saftig og har en digg saus som smører salaten på en herlig måte.

Presenterer herved klissete kylling i en gylden bolle.


Lun salat med klissete kylling

Du starter med å marinere kyllingen og lar den marinere i ca 1 time.

Til ca 750 g kylling trenger du denne marinaden:

Marinad

2 ss ketchup

2 ss soyasaus

3 ss flytende honning

2 ss friskpresset appelsinsaft

1 fedd hvitløk

1 ts sterk sennep

1 ss rapsolje

23768749_10159794131380492_701303496_o


Salat

2 store modne avocadoer

1 gul paprika

1 rød paprika

2 epler

1 agurk

Speltperler/bygggryn

Sesamfrø

1 Sitron


Kok speltperlene eller byggryn etter anvisningen på pakken.

Skjær paprikaen i biter, skrell eplene og del de i biter, del agurken på langs og skrap ut innmaten før du deler den i halvmånebiter. Del avocadoen i to, ta ut stenen og skjær i biter, skvis over litt sitron så den ikke blir brun.

Stek kyllingen kjapt på medium høy varme, litt om litt i hver omgang. dryss over sesamfrø.

Ha alle ingrediensene over i en bolle skvis over litt sitronsaft, ha over noen friske urter og nyyyyt!

 

 

Det ordner seg skal du se!

Det er så lett noen ganger å bare la livet slippe til og overøse deg med oppgaver og krav. Det er så mye en skulle ha gjort, det er så mye som skal ordnes og det er så mange tanker som tenkes at man nesten må pløye seg frem for å finne de riktige tankene.

Særlig nå før jul, det liksom bare hoper seg opp. Vi planlegger for de ukene som kommer, vi er sosiale med venner og kollegaer, vi stiller opp på julemarkeder, julekonserter og sniker inn adventskos der vi kan. Vi skal rekke en hel del samtidig som vi skal nyte og stresser med å ikke stresse.

Vi har alle ulikt behov for både orden og kaos, noen lar seg rive med og bli inspirert av kaos mens andre klarer ikke å tenke en eneste tanke før det er orden. Uavhengig av kaoskontroll opplever mange at middag, mat og fest blir enklere med en plan. For hva er vell værre en å komme inn døren og oppdage at du ikke vet hva su skal ha til middag? sulten er man også og da skriker magen etter kjappe løsninger. Kjappe løsninger kan være fint det, men er du som meg minsker fornuften med hungeren etter for. Da er det betryggende med en plan!

Det finnes like mange varianter av planer som det finnes mennesker, en Post-it lapp, en tavle, en app, en liste, et ark, en bok, en muntlig avtale eller en avtale om å stikke innom butikken før man kommer hjem….

Lag en oversikt over middag og mat som funker for deg, få i deg gode måltider og ikke riv deg i håret om ikke alt går etter planen. Uansett hvilken plan du har, så ordner det seg alltid! Ganske fint ikke sant!

Hvordan ser din plan ut?

Å skjære gulrot med smørkniv er livsfarlig!

Har du noen gang forsøkt å kutte grønnsaker med en smørkniv?

Om det er løk, gulrot, blomkål eller agurk, så legg merke til en ting, det kreves enorme krefter. Man må omentrent legg hele kroppsvekten på for å kunne komme gjennom grønnsaken og mestre å få en bit. Etter å ha delt opp en gulrot er man i ferd med å utvikle melkesyre i armen. Da tar man sats og henter ut sine siste krefter med å svinge armen, hva skjer da?

jo, kniven sklir og alle kreftene er i ferd med å skli forbi fjølen og i en bue tilbake til deg selv og skaden er snart et faktum. Men det er ikke sikkert du vet det… For man kutter da ikke grønnsaker med en smørkniv, ikke jeg i alle fall. Men i frykten for å gi små barn skarpe kniver ender vi av og til opp med å dele ut de minst farlige knivene som er å oppdrive. Men saken er at det er disse sløve knivene som er aller verst og farligst. For ikke å snakke om at de er selve definisjonen på motivasjonsfall og avsky mot oppdeling av grønnsaker.

Små barn = skarpe kniver

Gi barn skarpe kniver, tilpasset barnehender. Man kan bruke mindre krefter, kniven gir rene kutt og når barna mestrer å kutte opp grønnsaker er de en ressurs på kjøkkenet og de opplever mestring og deltagelse.

Her har vi fått tak i en kniv fra Ikea, den er liten i størrelse, har buet spiss og et godt håndtak. Den er enkel å slipe og lett å holde kvass. Perfekt for barnehender!

En skattekiste med middag!

Vi har det alle sammen, favorittene og hverdagsrettene som vi henter frem og lager gang på gang. Det sies at en ordinær familie har ca 15 faste middagsretter, minst vil jeg si. Vi har alle vår egen unike skattekiste med retter vi serverer til middag. Noen er kjære, noen er enkle, noen er minnerike og noen er smakfulle. Så kommer utfordringen med å finne nye skatter, dra på tokt og komme hjem med gull!

Her skal dere få et knippe fra skattekisten min, middagsrettene vi lager gang på gang!


Ukemeny uke 48

Mandag: Fiskekaker i brun saus, med grønnsaker og potet.

Tirsdag: Paprika og tomatsuppe

Onsdag: Panert smørflyndre med potetsalat

Torsdag: Lasagne med søtpotet og fetaost

Fredag: Salatbolle med klissete kylling

24020025_10159823927760492_1888053908_n

Luciakringle

En av de fineste dagene i desember er Luciadagen. Jeg liker dager som kommer igjen og igjen, det er noe godt og betryggende med tradisjoner. For ikke å snakke om at det er en god anledning til å lage deilige safranboller, eller safrankringle. Jeg har opp igjennom årene flere ganger måttet skylle ned tørre lussekatter med gløgg eller kaffe. For de kan bli tørre om man ikke tåler at deigen får være myk og god. Og bare så det er sagt, deigen til lussekatter eller kringle kan aldri, under noen som helst omstendigheter, lages med gurkemeie. Safranboller er det og har man ikke safran, lag heller uten. Gurkemeien tilfører en slags tørrhet og bitter ettersmak som ikke hører hjemme i denne type bakst. Denne deigen er med en god porsjon kardemomme, det er fordi jeg liker kardemomme, det gir en fantastisk søtsmak og aroma til brødet. For ikke å snakke om at det er en raus porsjon, vil du ha en litt mindre kringle, halver gjerne porsjonen.

Denne kringlen er fylt med marsipan og mandler, noe som kan garantere en juicy og saftig kringle. Siden fyllet er så søtt er det ikke så mye sukker i deigen og du kan fint kutte det ned litt til om du ikke er superfan av søt gjærbakst.


Luciakringle

1 kg mel

100 g sukker

2 ts kardemomme- om du har kardemommekapsler mos frøene

1 g safran

6 dl melk

150 g romtemperert smør

1 egg

25 g gjær

500 g marsipan, kjøleskapskald

200 g mandler


Aller først, legg marsipanen i kjøleskapet så den blir kald.

Ha safran og melk i en kjele og kok opp, la det stå å surre på lav varme i ti min. Da trekker du ut smak og farge fra krydderet. Har du ikke tid, er det også helt fint.

Bland mel, sukker og kardemomme i en bolle. Bland sammen safranmelken med kald melk, ha i bollen med egg og gjær. Gjæren trenger du ikke løse opp i melk, den vil smuldre seg opp mens du elter deigen.  Elt deigen i ca 10 min på middels hastighet, ha i smøret litt og litt om gangen og la den elte i fem min til eller til smøret er godt blandet med deigen og deigen slipper bollen. Ha over plast, sett deigen på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse.

Mens deigen hever fikser du fyllet. Rasp marsipanen på et råkostjern og hakk mandlene. Bland sammen.


Ha deigen på bakebordet og kjevle til et stort rektangel, dryss over fyllet og rull sammen. del i to ca 2 cm fra enden og skjær hele veien ned. Vri dem med fylldelen ut, legg hver deigarm over den andre og fortsett til du er i mål. Form som en kringle.

La kringlen heve i 45 min. Stekes på 200 C i 25-30 min. Når kringlen er ferdig kan du banke på den, hører du en hul lyd, da er den ferdig:)

23732439_10159783971925492_1842044603_o.jpg

Paprikakylling som fikser seg selv!

Det er noen dager du skulle ønske middagen var ferdig i det du kom inn døren, enten fordi du er så sykt sulten at du er grinete lenge før du har begynt å kutte grønnsaker. Eller kanskje tidsrammene er så tighte at du ikke rekker annet en å kaste innpå noe mat for så å snu i døren og ta på tur ut igjen. Eller du bare ønsker at middagen er rykende varm etter en lang skogstur med god gjengen din. Da må du teste denne gryten, eller bytt ut det du måtte ønske og bruk prinsippet med andre råvarer. For denne gryten gjøres klar dagen før på 15 min. Sett den i ovnen på 100 C i det du går på jobb/tur og lar stå i minimum 4 timer, jeg har hatt den stående fra 08.00-17.00 en hel arbeidsdag. Funker som kuler og krutt og litt til. Så er det bare å hive innpå


Paprika kylling

2 kg kyllinglår

4 paprikaer, gul, rød eller oransje

1 søtpotet

1 rødløk

1 hel hvitløk delt i to

3 vårløk el 1 purre

1 stort glass ajvarsaus sterk eller mild (690 g )

4 laurbærblad

1 ss oregano

salt, pepper og paprikapulver


Del opp paprika og søtpotet grove biter. Del løken i båter, vårløk i skiver og del hvitløken på tvers i to.

Krydre kyllingen med salt, pepper og paprikapulver. Finn frem en jerngryte eller en annen gryte som kan stå i stekeovnen. Legg halvparten av kyllingen i bunn, ha over løk, vårløk, hvitløk, paprika og søtpotet. Hell over ajvar sausen og legg den resterende kyllingen på toppen. Sett på lokket og la gryten stå i ovnen på 100 C i minst 4 timer, gjerne mer.

Server gjerne med potetstappe, Rotmos, ris, byggryn eller salat og godt brød.

Senk skuldrene og nyt!

Smakfull nudelsalat med laks og pære!

Når du har lyst på noe skikkelig digg, smakfullt og ikke minst bra mat. Og kanskje ikke har all tid i hele verden… Da er nudelsalat tingen! Her kan man justere nudelmengden selv, men det er her smaken ligger og som binder sammen salaten til en helhetlig symfoni. Den viktigste delen er å blande sammen sausen, og det er ikke vanskeligere en at et lite barn kan få det til . Vi har ulike preferanser på syre, salt, sødme og bitterhet, så her er det bare å smake seg frem til hvordan en selv liker det. Denne varianten er med fet og god laks, derfor balanseres det med syre i sausen. Grønnsakene varierer man selv, jeg syns det er digg med noe søtt sammen med laks og i denne har det sneket seg inn en pære, den lille store forskjellen!

Det første du gjør er å lage sausen, den kan stå og trekke til seg smaker mens resten av salaten fikses.


Saus

4 ss lime

8 ss soyasaus

2 ss sesamolje

1 ss Fish saus

1fedd hvitløk

2 ss ingefær

1 ss sweet soyasaus


Press hvitløkfeddet flatt, finhakk ingefæren i strimler og bland inn de ulike sausene. Vil du ha litt mer futt i salaten kan du tilsette litt fersk chilli.


Nudelsalat

400 g tørre eggnudler

700 g laks

1 agurk

2 paprikaer

2 vårløk

1 pære

1 neve fersk koriander

Salt og pepper

1 ss hvite sesamfrø

1 ss sorte sesamfrø/ nigella seeds

Litt olje til steking


Kok eggnudlene etter anvisningen på pakken og skyll dem i kaldt vann og la vannet renne av. Ha gjerne litt smak i vannet, buljong funker, men det går også bra med bare lettsaltet vann.

Del agurken i to på langs og skrap ut innmaten på agurken. Del opp i tynne skiver, halvmåneformet.

Kutt opp paprika, vårløk og pære.

Skjær opp laksen i terninger, krydre med salt og pepper. Stek laksen på medium høy varme i ca 4 min, til det er farge på alle kantene og med en saftig kjerne. Strø over sorte og hvite sesamfrø mens laksen er i pannen.

Hell sausen over nudlene og bland sammen, ha på grønnsaker, topp med laks og finhakket fersk koriander.

Værsegodtakkskalduha!